Duurzame vloeren

Gepubliceerd op 3 augustus 2024 om 23:07

Duurzame vloer, wanneer is een vloer eigenlijk duurzaam? 

Op dit moment is PVC helemaal in trek in de vloeren markt, maar hoe duurzaam is PVC nou echt vergeleken met andere type vloeren?

In deze blog gaan we PVC en houten vloeren vergelijken in duurzaamheid. En we gaan het er even uitgebreid over hebben.

 

Houten vloeren zijn al honderden jaren terug te vinden in huizen. Kijk maar eens naar de kastelen van vroeger. Hier werden de mooiste houten vloeren gemaakt, de ambacht van toen was echt waanzinnig. Prachtige mozaïek patronen werden er gemaakt van hout. Hout is een prachtig materiaal, ja het vergt wat liefde en aandacht, maar het kan super lang mee gaan. Tegenwoordig worden er nog steeds houten vloeren geplaatst in huizen maar veel minder dan de PVC vloeren. Waarom? Is PVC mooier dan echt hout, nee zeker niet, kan het meer hebben dan hout, nou dat ligt er aan, heeft het minder onderhoud nodig, wellicht op sommige aspecten, daar komen we zo op terug, Is PVC duurzamer dan hout, dat is het zeker niet.

Ja, voor hout moeten we bomen kappen wat we zien als niet duurzaam voor de natuur. Maar tegenwoordig zitten er strenge eisen op het kappen van een boom. Vele bedrijven hebben tegenwoordig hun eigen bossen, de boom wordt alleen op vraag gekapt en voor elke gekapte boom moeten er soms wel 2 of 3 voor worden geplant. We zijn bewuster bezig op deze manier met het kappen van bomen zonder dat we de natuur om zeep helpen. Houten vloeren werden vroeger vaak als massieve planken gebruikt, tegenwoordig ook met oog naar het verduurzamen worden massieve planken veel minder geproduceerd en zijn de houten vloeren vaak een basis van multiplex en een toplaag van echt hout. De toplaag van deze vloeren is vaak zo 3-4 mm dik, terwijl een massieve plank vaak een dikte heeft van zeker 12 mm. Dus eigenlijk uit 1 massieve plank kunnen we meerdere toplagen halen, dus meerdere planken. Daarnaast kunnen we dus die houten vloeren met die toplaag no steeds 2 keer opschuren. En hier komt nu dus het leuke van het duurzame deel. In theorie is het gegeven dat we een houten vloer met toplaag zo elke 15 jaar zouden moeten schuren. Nou zeg ik in theorie want in de praktijk kan dit heel erg wisselen. Sommige vloeren worden na 20 of 25 jaar pas een keer geschuurd, sommige liggen nog veel langer, ja sommige halen de 15 jaar niet maar dan alsnog zijn we duurzaam bezig. Zie als we uit zouden gaan van die gemiddelde 15 jaar, dan is de vloer 15 jaar wanneer de eerste schuur beurt is, dan kan die weer 15 jaar er tegen aan en dat kunnen we nog eens herhalen. Laten we even snel tellen, maar dat is dus 15+15+15=45. In theorie zou de houtenvloer na 45 jaar op zijn en toe aan vervanging. 

Dan kom ik op PVC. Ik begin gelijk met de duurzaamheid in het aantal jaren dat een PVC mooi blijft en goed in kwaliteit tot hij op is. De garantie op de meeste PVC vloeren ligt op zo 20 jaar. Daarna zou hij in theorie op zijn, is de toplaag versleten en wordt de vloer niet goed meer schoon en is zoveel beschadigd dat hij eigenlijk vervangen moet worden. We hebben net berekend dat een houten vloer in theorie dus 45 jaar mee kan gaan, een PVC vloer dus maar zo 20 jaar. Een houten vloer kan dus minimaal 2 keer zolang mee gaan in theorie! In het kader van duurzaam is dit toch best wel interessant.

Even terug naar de PVC vloeren. We geven een ding zeker mee en dat is dat PVC heel makkelijk is in onderhoud. Je hebt geen geneuzel met dat de vloer in de olie gezet moet worden zo elke 1-2 jaar, een PVC vloer is waterbestendiger dan hout en neem geen vet op. Maar eigenlijk kom ik steeds weer terug op hout. Wanneer een houten vloer goed in z’n olie staat, kun je het ook vergelijken met water en olie. Een goed geoliede houten vloer neemt ook niet 1-2-3 water op, want dat trekt niet door de olie heen. 

Dan komen we op het punt van het product. PVC is geen natuurlijk product en is een bepaalde vorm van kunststof. We hebben de basis, waar een filmlaag of te wel fotolaag op komt en daarop zit een toplaag. Er is dus geen enkel natuurlijk product wat we kunnen vinden in een PVC plank. Hoe het hele proces helemaal werkt is nog steeds een beetje vaag en de producten die worden gebruikt om het te maken blijft ook nog een beetje onduidelijk. Wel zitten er tegenwoordig strengere eisen aan het maken van PVC planken. Dat heeft te maken dat de producten die gebruikt worden tegenwoordig wel een natuurlijkere basis moeten hebben. Of te wel, niet schadelijk mogen zijn voor mens en natuur. De PVC in de hogere segmenten voldoen aan deze eisen maar er blijft nog onduidelijk hoe dat met de goedkopere producten van PVC precies zit. 

Tot nu toe blijf ik er bij dat het verschil nog steeds is dat hout uiteindelijk misschien nog wel wat duurzamer is dan een PVC vloer.

 

Dan komen we bij vloerverwarming. In de blog over vloerverwarming lees je hier meer over, maar ik benoem even een kleine heads up.

Tegenwoordig willen we allemaal vloerverwarming, het is dan ook een heerlijke verwarmings bron in huis. In de trant van duurzaam zijn de waterpompen helemaal in trek en uprunning. Mooi systeem maar niet helemaal ingericht op de meeste vloeren. Waarom lees je in de blog over vloerverwarming. 

Wat ik er wel kort over kan zeggen is dat vele denken dat PVC beter is op je vloerverwarming dan hout. Hout is een dikker product dan PVC, maar is het echt wel beter? In het kort is het antwoord eigenlijk nee, PVC is zeker niet beter dan hout met vloerverwarming. Sterkte nog, bekijk het zo. Vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur. Een warmtepomp slaat alleen aan wanneer het nodig is. 

PVC laat warmte sneller door dan hout, maar dat betekend dus ook dat de warmte snel weer in de ruimte verdwijnt. Door het dunne product heb je dus ook geen rest warmte in de vloer wat we de buffer warmte noemen. Dit houd dus in dat de vloerverwarming dus vaker moet aan slaan om de ruimte op temperatuur te houden. De installatie moet dus harder werken en gaat dus minder lang mee. Houten vloeren zijn dikker, men denkt dat daarom je veel meer moet stoken om de ruimte op temperatuur te krijgen, nou is het advies om een vloerverwarming altijd op een constante temperatuur te houden en niet telkens aan en uit te zetten. Dus als de vloerverwarming eenmaal aanstaat en op temperatuur is blijft deze ook het zelfde. De houten vloer heeft een mooie eigenschap om warmte vast te houden. Wat dus betekend dat de houten vloer een buffer warmte heeft. Het systeem hoeft daardoor dus minder hard te werken en minder vaak aan te slaan. 

Als we het even kort bekijken is het ongeveer als volgt. Een betonnen basis vloer, met vloerverwarming en PVC heeft een buffervermogen van zo 1,5 - 2 uur. Een houten vloer heeft een buffer warmte van zo 4,5 - 5 uur. Als de vloer eenmaal op temperatuur is blijft dit behouden. 

We kunnen nog eindeloos door gaan over de voordelen en nadelen van deze 2 type vloeren. Maar we ronden deze blog even af. Mochten er nog vragen zijn over dit onderwerp neem dan contact op of informeer eens bij Kroon Parket. Daar kunt u alle vragen stellen over veel verschillende soorten vloeren. 

Hieronder een korte simulatie over de werking van vloerverwarming en houten vloeren.

https://youtu.be/3BCQUqrl3c8?si=IzDT7Pvr3MT_NnPK

Meer van dit soort informatie is te vinden op de YouTube pagina van Parket en Vloerverwarming.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.